Enkelimpingement

Oorzaak

Impingement is een inklemming van gewrichtskapsel en slijmvlies bij een bepaalde beweging. Ter hoogte van het enkelgewricht komt dit meestal voor aan de voor-binnenzijde. De inklemming is een mechanisch conflict tussen het  gewrichtskapsel-slijmvlies en de voorrand van het scheenbeen aan de enkel. Het  gewrichtskapsel en slijmvlies  zijn gezwollen en ontstoken. Vaak bestaat er een botaanwas van het bovenste sprongbeen. Soms heeft de  voorrand van het scheenbeen een beenderig spoor waardoor inklemming ontstaat bij heffen van de voet. Deze beenderige afwijkingen bestaan al langer, maar de klachten ontstaan vaak pas na een enkelverstuiking. De oorzaak van de beenderige afwijkingen zijn vaak chronische microtrauma’s waardoor deze zich gaan vormen. Dit is dan ook een veel voorkomend probleem bij voetballers of basketters

Minder frequent kan het probleem ook aan de voor-buitenzijde van de enkel gelegen zijn door een verdikt ligament van de syndesmose ter hoogte van het gewrichtsoppervlak en door ontsteking van het gewrichtsslijmvlies door de chronische irritatie. Een gelijkaardig probleem kan ontstaan aan de achterzijde van het enkelgewricht. Vaak betreft het hier een extra botstructuur (het os trigonum) dat in conflict gaat met de achterzijde van het scheenbeen.

Symptomen:

De patiënt heeft lokale pijn ter hoogte van de enkel bij bepaalde bewegingen. Er kan lokaal zwelling aanwezig zijn.

Diagnose en onderzoeken:

De diagnose wordt gesteld door middel van de vragen en het klinisch onderzoek van uw arts. Een radiografie van de enkel is noodzakelijk om eventueel een beenderige spoor aan te tonen en andere oorzaken van pijn uit sluiten. Vaak zal nog een bijkomende CT of NMR scan worden aangevraagd om andere letsels uit te sluiten zoals een kraakbeenletsel, of om een precies beeld te krijgen welke extra beenderige structuren verantwoordelijk zijn voor de klachten.

Behandeling:

niet operatief:

  • onstekingswerende medicatie of zalven
  • fysiotherapie
  • een lokale cortisone infiltratie: dit kan ook nuttig zijn voor de diagnose of om het effect van een operatie in te schatten

operatief:

Door middel van een kijkoperatie van het enkelgewricht kunnen de beenderige afwijkingen die verantwoordelijk zijn voor de klachten, worden opgezocht en verwijderd. Tevens wordt het volledige gewricht nagekeken of er nog andere letsels aanwezig zijn, en zonodig terzelfertijd behandeld. Het voordeel van een kijkoperatie is dat er slechts enkele kleine steekopeningen overblijven, met kleine littekens tot gevolg. De revalidatie nadien loopt over het algemeen ook zeer vlot.

De patiënt mag over het algemeen vrij snel steunen. Kinesitherapie wordt snel opgestart om de enkel terug mobiel te maken en snel te doen ontzwellen. Daarna zullen de spieren terug opgetraind worden om het evenwicht in de enkel te bewaren. Afhankelijk van het soort werk dat u verricht moet u rekening houden met een werkonbekwaamheid van 2 tot 6 weken. Om de sport te hervatten moet je toch rekenen op een revalidatieperiode van 4 tot 8 weken, afhankelijk van de pathologie die werd behandeld.

U kan deze brochure hier ook downloaden.

Opgelet

De informatie op deze website werd met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld, maar kan desondanks onvolkomenheden bevatten. De auteurs kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van het gebruik van deze informatie. Voor een persoonlijk advies, raden wij u aan uw huisarts of een andere deskundige te raadplegen. U kan ook steeds op onze consultaties terecht voor persoonlijk advies.