Dupuytren

Dupuytren2017-07-15T16:02:40+00:00

Behandeling van Dupuytren: is een spuitje voldoende ?

dupuytren

Sedert enkele maanden bestaat er een nieuw hulpmiddel in de behandeling van Dupuytren. Deze aandoening, ook palmaire fibromatose genoemd, kenmerkt zich door het optreden van 'knobbels' en 'strengen' van littekenweefsel in de handpalm. Dit leidt in een aantal gevallen tot progressieve scheefstand van de vingers, met functionele problemen tot gevolg. De oorzaak is onbekend, maar er is alvast een sterke genetische voorbeschiktheid.

De behandeling bestond er tot nu toe in de hinderlijke strengen chirurgisch te onderbreken of te verwijderen. In onze dienst gebeurde dit via mini-insneden, waarvoor patiënten klassiek in daghospitaal worden opgenomen.

Nu bestaat er ook een inspuiting voor Dupuytren, die als het ware de strengen oplost. Er wordt gebruik gemaakt van een clostridium histiolyticum (Xiapex), dat via een 3tal kleine injecties in de harde littekenstreng wordt ingespoten. De dag nadien wordt onder lichte verdoving de vinger gestrekt. In de meeste gevallen is één behandeling afdoende. Niet alle vormen van Dupuytren komen in aanmerking voor deze behandeling, de klassieke chirurgie zal allicht ook in de toekomst niet verdwijnen. Momenteel is er nog geen terugbetaling voor deze nieuwe methode, maar die wordt verwacht in het najaar.

In onze dienst worden deze ontwikkelingen alvast van kortbij opgevolgd, indien u meer inlichtingen wenst kan u hiervoor terecht op onze handconsultatie.

Opgelet

De informatie op deze website werd met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld, maar kan desondanks onvolkomenheden bevatten. De auteurs kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van het gebruik van deze informatie. Voor een persoonlijk advies, raden wij u aan uw huisarts of een andere deskundige te raadplegen. U kan ook steeds op onze consultaties terecht voor persoonlijk advies.