Chirurgen trainen in mobiele operatiezaal

Orthopedisten van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis konden hun chirurgische technieken oefenen in het Mobile Skills Lab van Arthrex, een vrachtwagen die dienstdoet als rijdend trainingscentrum.

Het Mobile Skills Lab is een mobiele operatiezaal die chirurgen, assistenten en verpleegkundigen van de dienst de kans geeft om hun orthopedische technieken en expertise verder te verfijnen. De chirurgen moeten vaak naar het buitenland om hun vaardigheden te trainen en bij te schaven.

“Technieken veranderen voortdurend en naast de theoretische bijscholingen volgen we trainingssessies. We reizen daarvoor onder meer naar Barcelona, Munchen, Dublin en Luzern, en als we het hier bij ons kunnen doen is dat natuurlijk makkelijk. De tien chirurgen, twee assistenten en verpleegkundigen trainen hun skills”, zegt dokter Tom Peeters.

“Op deze manier kunnen de orthopedisten de bestaande technieken vervolmaken maar ook nieuwe technieken of nieuwe instrumenten gewoon worden. Wij kunnen er ook trainen met de nieuwste implantaten, zoals botankers of fixatiesystemen”, zegt dokter Bart Van de Meulebroucke, diensthoofd Orthopedie. “Jonge artsen of assistenten kunnen in deze ruimte een bestaande techniek of ingreep aanleren, terwijl verpleegkundigen worden vertrouwd gemaakt met nieuwe instrumenten. Maar ook voor de meest ervaren orthopedische chirurgen biedt het Mobile Skills Lab een unieke gelegenheid om hun expertise steeds verder te verfijnen.” (RLA)